Stefan Hanna (UP) ”extremt nöjd” med S-överenskommelsen

I utbyte mot att de rödgröna får makten i Uppsala, får Stefan Hanna (UP) flera mäktiga poster: han blir ledamot i kommunstyrelsen och ordförande för jättebolaget Uppsala stadshus AB. Själv kallar han det ”en av de mest framgångsrika förhandlingar som någonsin gjorts”.

UP fick igenom alla sina vallöften. Det menar en ”extremt nöjd” Stefan Hanna och förklarar att det var vad som avgjorde när UP valde mellan alliansen och den rödgröna sidan.

– Nu har vi fått grand slam, säger han.

Utvecklingspartiet demokraterna (UP) har beslutat att ingå valteknisk samverkan med de rödgröna och rösta på Erik Pelling (S) som kommunstyrelsens ordförande. UP lovar också att rösta för de rödgrönas mål och budget i december.

Det betyder att de rödgröna kommer att styra Uppsala fram till 2026. Beskedet kommer efter fyra veckor av tuffa förhandlingar.

I utbyte har UP avtalat med de rödgröna om en rad stora beslut:

  • Det kommer att bli en folkomröstning om spårvagnarna i Uppsala under 2023 (UP vill se ett nej till spårvagnar).
  • Fyrspårsavtalet med staten ska omförhandlas. 
  • Man ska ta omtag av den fördjupade översiktsplanen som avgör hur sydöstra staden ska se ut.
  • Stefan Hanna får en ledamotsplats i kommunstyrelsen och en plats i kommunstyrelsens arbetsutskott.
  • Dessutom blir han ordförande för det kommunala moderbolaget Uppsala stadshus AB (USAB) – som äger alla kommunens bolag och stiftelser.

Överenskommelsen innebär att de rödgröna gör stora avsteg från den hållning de tidigare haft i frågorna om spårväg och fyrspårsavtalet. Men nu tycks de alltså gått med på UP:s krav – och det är en lycklig Stefan Hanna som levererar beskedet.

– Det känns helt fantastiskt, säger han.

Utöver det har UP och de rödgröna enats om att inte genomföra några skattehöjningar, men heller inga sänkningar.

– Vi vill säkerställa att vi i kommunen förändrar vårt sätt att arbeta. Det går inte att bara skjuta in mer pengar i systemet, utan vi måste tänka på andra sätt för att kunna lösa en äldreomsorg med kvalitet och att våra barn får en bra utbildning. Då behövs faktiskt investeringsmedel för att ställa om skolan och äldreomsorgen – och då kan man inte börja med att sänka skatten.

Stefan Hanna säger att något som också var bdiragande till UP:s beslut, var att partiet inte tror på att alliansen kommer att hålla. 

– Man måste inte ens vara politiskt kunnig för att förstå att fyra partier i sig som ska samarbeta är jättekomplext. Två av de kommande kommunalråden har ingen tidigare sådan erfarenhet. Ingen av dem har erfarenhet av att vara kommunstyrelsens ordförande.

Tror du på Erik Pelling som kommunsstyrelsens ordförande?

– Han har i alla fall inte fullständigt havererat under arbetet den här mandatperioden och alternativet är helt oprövat.

Stefan Hanna är också starkt kritisk till de ”röda linjer” som alliansen dragit när det kommer till hur och med vilka de kan samarbeta.

– De säger att de inte kan förhandla med SD men samtidigt ska de ställa upp som röstboskap. Det är i min värld naivt. Och vissa i Centerpartiet tycker inte att de kan ha med Stefan Hanna att göra, det finns människor i partiet som fortsätter skapa konflikter som inte finns.

Vad säger era väljare nu?

– Det får vi se, men många av våra väljare är ju inte vänster. Men vi tar ansvar för Uppsala och det som är bäst i en tuff tid, och då har vi landat i att det här är det minst dåliga för Uppsala, säger Stefan Hanna, som tillägger att han även personligen ”har jättesvårt för mycket av den politik som V och MP står för”.

Kan det vara så att väljarna blir besvikna? 

– Ja, det tror jag tyvärr. Men jag tror att de som blir besvikna inte förstår vilken överenskommelse vi gjort, att vi fått igenom 100 procent av våra vallöften. Jag tror inte att det har hänt i Sveriges historia.

Folkomröstningen om spårvägen ska genomföras 2023. Fram till dess är överenskommelsen att de rödgröna ska fortsätta med planeringen och projekteringen. Men när folket får säga sitt räknar Stefan Hanna med att det blir ett nej.

– Och då räknar jag med att de partier som sagt nej kommer hjälpa till att sprida ordet om varför spårvägen inte ska bli verklighet.

Om alliansen fått makten hade de direkt satt stopp för spårvägsplanerna. Men Stefan Hanna menar att han inte litar på L, som bytt sida från att vara för spårvägen till att sälla sig till alliansens linje.

– L har svajat rätt hyfsat genom åren, jag litar inte på att de levererar det.

Om ordförandeskapet i USAB säger han att premissen man enats med de rödgröna om, är att posten ”inte ska vara politisk”.

– Det är inte kommunen som fixar näringslivet, utan kommunen ska se till att man inte försvårar för näringslivet. Min roll som ordförande i USAB är att driva verksamheter och göra det effektivt för oss invånare. Jag kommer leda arbetet med att utveckla företagsklimatet i Uppsala kommun. Det finns ingen här som är mer kompetent än jag att göra detta.

Det är mäktiga positioner du får, kommer det finnas folk som motsätter sig det?

– Det kommer det alltid göra. De som hoppades på att slippa sossarna är jättesura givetvis, och det är jag som får ta smällarna för det. Men det skiter jag i, för att fokus är uppsalabornas bästa och politikens innehåll. Jag tror att statsvetare kommer skriva om det här, förutsatt att vi nu kan leverera, för att det är en av de mest framgångsrika förhandlingar som någonsin gjorts.

Lämna en kommentar