Boende på landsbygden lämnas utan logistiskt stöd för vaccinering

Hörde en man som bodde på landsbygden som ringde in till Radio Uppland och som frågade chefsläkaren på Region Uppsala om tillgång till vaccinationsbussarna alternativt bussresa till en vaccinationslokal. Han undrade hur det fungerade för dem som bor på landsbygden? Han fick beskedet att om det inte fanns någon buss så fick han själv ordna med resan till vaccinationslokalen. Trist att höra att de som bor på landsbygden lämnas utan stöd för sin resa.

Från en boende i Region Dalarna kallades personerna på landsbygden till närmaste bystuga (detsamma som bygdegård). Det betyder att det möjliggör för många att kunna promenera till lokalen alternativ få hjälp av en granne eller släkting utan att det betyder en lång resa både vad gäller avstånd och tid.

Här i Region Uppsala har vi bara hört att vaccinationslokalerna är lokaliserade i staden/centralorten. Varför har man inte tänkt på god service till våra landsbygdsbor? Det finns många väl utrustade bygdegårdar runt om på den uppländska landsbygden. Om den möjligheten inte finns så bör vi utrusta vaccinationsteam som åker runt och vaccinerar på landsbygden samt till andra som inte har möjlighet att ta sig till en vaccinationslokal. Bör äldre resa lokalt med tanke på att de är en riskgrupp och kan smittas under resan?

Kan våra regionpolitiker se till att ordna bättre förutsättningar för vaccinering av våra landsbygdsbor?

Karin Ericsson, medlem

Anna Vesterberg, styrelseledamot